Skip to main content

Medicine MCQs with answers Part 2:



1.Mycosis fungoides which is not true
a) It is the most common form of cutaneous lymphoma
b) Pautrier’s microabscess
c) lndolent course and easily amenable to treatment
d) Erythroderma seen and spreads to peripheral circulation
Correct answer : c) lndolent course and easily amenable to treatment

2.Treatment for multiple sclerosis
a) Interferon alpha
b) Interferon beta
c) Infliximab A
d) Interferon gamma
Correct answer : b) Interferon beta

3.Pancytopenia with cellular marrow is seen in all except
a) Megaloblastic anemia
b) Myelodysplasia
c) Paroxysmal Noctumal hemoglobinuria
d) G6PD deficiency
Correct answer : d) G6PD deficiency

4.Which of the following is least likely to cause constrictive pericarditis
a) Tuberculous pericardial effusion
b) Staphylococcal effusion
c) Post cardiac surgery
d) Acute rheumatic fever
Correct answer : d) Acute rheumatic fever

5.Persistent low C3 complement level is not found in
a) Post streptococcal glomerulonephritis
b) Mesangiocapillary glomerulonephritis
c) Cryoglobulinemia
d) SLE
Correct answer : a) Post streptococcal glomerulonephritis

6.Charcots joint is seen in all of the following except
a.Syringomyelia
b.Leprosy
c.Diabetes
d.Arthrogryposis multiplex congenita
Correct answer : d) Arthrogryposis multiplex congenita

7.Which deleterious effect is least likely to occur in hypothermia
a) Cardiac arryhthmia
b) Decreased peripheral resistance
c) Reversible coagulation
d) Renal failure
Correct answer : b) Decreased peripheral resistance

8.Reflux disease which cause proteinuria of nephrotic range
a) Membranous glomerulonephritis
b) Focal segmental glomerulosclerosis
e) Nodular glomcrulosclerosis
d) Crescenteric glomerulonephritis
Correct answer : b) Focal segmental glomerulosclerosis

9.Carey coombs murmur, which is false
a) Delayed diastolic murmur
b) Seen in rheumatic fever
c) Can be associated with A.R.
d) Low pitched murmur
Correct answer : c) Can be associated with A.R.

10.Mutation in alpha 5 chain of collagen 4, the diagnosis is:
a) Alport’s syndrome
b) Thin membrane disease
c) Nodular glomerulosclerosis
d) Good pasture syndrome
Correct answer : a) Alport’s syndrome
(Alport’ syndrome is a hereditary nephritis characterized by microscopic hematuria and deafness.

Comments

Popular posts from this blog

Community Medicine OSPE Set 2

Epidemiology MCQs with key Part 2

1.          When a new treatment is developed that delays deaths but does not produce recovery from a chronic disease, which of the following will occur. a.      Prevalence of the disease will decrease b.      Incidence of the disease will increase c.      Prevalence of the disease will increase d.      Incidence of the disease will decrease e.      Incidence & prevalence of the disease will decrease                                                                         ...

Epidemiology MCQs with key

1. While investigating a point source epidemic it was found that 120 students ate five different foods (meat burgers, fried fish, steak, rice and fruit salad). The relative risk was calculated for all those five foods. It was concluded that fish was not responsible for this epidemic. The relative risk of fish is: a. 0.7 b. 1.2 c. 1.7 d. 3.0 e. 7.0 Key: True: a In a prospective study of the relationship between oral contraceptive use and the subsequent risk of developing endometrial cancer, a cohort of 1000 women were followed for 5 years. The results were as follows: A 245 B 75 C 50 D 630 A + C = 295 B + D = 705 n = 1000 2. What is the incidence rate (absolute risk) of endometrial cancer among who didn’t use oral contraceptives? a. 630 / (50 + 630) b. 75 / (245 + 75) c. 50 / (50 + 630) d. 245 / (245 + 75) e. Insufficient data Key: True: c 50/(50 + 630) In a prospective study of the relationship between oral contraceptive use and the subsequent risk of de...